Bali Breizh an hañv e Monkontour/Bali Breizh été à Moncontour

Emañ skipailh Bali Breizh o pourmen e Monkontour, e-kichen Sant-Brieg.
Un tammig re a zour a oa war an aod ha divizet zo bet mont da welet an douaroù.
 

© Bali Breizh
Ha n’eo ket forzh peseurt kumun a vo gweladennet peogwir eo bet lakaet da unan eus bravañ kêriadennoù Bro-C’hall gant un abadenn skinwel.

Goulwena, Thelo ha Yann-Herle a ginnig deomp kenderc’hel da sellout ouzh mareoù gwellañ an abadennoù filmet e Lannuon. Er c’hreiz-kêr emaint an taol-mañ.

Estreget un ostaleri eo ar Flambard : ul lec’h diskouezadegoù, sonadegoù, kentelioù brezhoneg hag ur preti eo.
Goulwena a ra anaoudegezh gant Mai Gayet, ostizez ha luskerez buhez sevenadurel an ti.
Ur vag vihan eus korn-bro Lannuon eo ar « flambard ».

Ur porzh bras eo bet Lannuon evel ma kont Andre Person deomp en ur gelaouadenn savet gant Ronan Hirrien.

E strollad Youhadenn a ginnig Louis-Jacques Suignard da Thelo, hag e kan un ton, anavezet mat e Kembre.

E-keit-se ez a Yann-Herle da gutuilh louzeier mat da geginañ gant Tim Lipouz.

Gant ur blantenn all eo e ra Dominig ar Rouz wiski e ti Warenghem avat.

Goulwena a gej gant Riwanon Kervella, prezidantez Kuzul ar Brezhoneg hag a vod meur a di embann e brezhoneg da gentañ hag a ginnig kentelioù brezhoneg dre lizher ivez. Goude ez eo Yann-Herle a gomz eus levrioù kegin ganti.

Gant Yann-Bêr Piriou e tispennomp roudoù Anatole ar Braz – skrivagner brudet Mojenn an Ankoù e Breizh-Izel – e bro Lannuon : e Plouilio, Plûned ha Porzh-Gwenn (Perwenan).

Chom a reomp e Bro-Dreger gant sonerezh an daouad FBL.
 
Bali Breizh an hañv e Monkontour


L’équipe de Bali Breizh se promène à Moncontour, près de Saint-Brieuc. L’air était un peu trop humide sur la côte et il était donc temps d’explorer un peu les terres.
Et ce n’est pas n’importe quelle commune que nous visitons puisqu’elle a été classée parmi les plus beaux villages de France.

Goulwena, Thelo et Yann-Herle nous proposent de continuer à découvrir la sélection des meilleurs moments des émissions filmées à Lannion. Ils nous emmènent au centre-ville cette fois.

Le Flambart est bien plus qu’un restaurant, c’est également un lieu d’exposition, de concerts et on peut y suivre des cours de breton.
Goulwena fait la connaissance de Mai Gayet, maîtresse des lieux et animatrice culturelle de cet établissement.

Les flambards sont de petits bateaux de pêche utilisés dans le pays lannionnais.

Cette ville a autrefois été un grand port comme le raconte André Person à Ronan Hirrien.

Louis-Jacques Suignard présente son groupe Youhadenn à Thelo. Il interprétera un morceau bien connu au Pays de Galles.

Pendant ce temps, Yann-Herle part à la cueillette de plantes comestibles qu’il cuisinera avec Tim Lipouz.

C’est avec une autre plante que Dominique Le Roux fabrique le whisky dans la distillerie Warenghem…

Goulwena discute avec Riwanon Kervella, présidente de « Kuzul ar brezhoneg », une structure qui rassemble de nombreuses maisons d’édition en langue bretonne et qui propose aussi des cours de breton par correspondance. Ce sera ensuite au tour de Yann-Herle d’échanger avec elle. Ensemble, ils évoqueront les livres de cuisine.

Nous partons sur les traces d’Anatole Le Braz, le célèbre écrivain de la Légende de la Mort en compagnie de Yann-Bêr Piriou. Un voyage dans le pays de Lannion : Ploumilliau, Pluzunet et Port-Blanc (Penvénan).

On continue de flâner  en musique dans le Trégor avec le groupe FBL.
 
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